Klok vooruit of juist achteruit? De wintertijd komt eraan!

Dit weekend is het weer zover. Het fenomeen waar veel mensen een hekel aan hebben en waarover flink gediscussieerd wordt. De wintertijd komt eraan en de klok moet weer verzet worden. Een uurtje naar achteren om precies te zijn, waardoor we (eventueel) een  uurtje langer kunnen slapen.

Waarom doen we dit eigenlijk?

Wintertijd is eigenlijk gewoon de standaard tijd. In de zomer veranderen we de klok tijdelijk door deze een uur vooruit te zetten. Dit heet zomertijd en duurt tot de laatste zondag van oktober. Maar wat is het nut hier nu van? De oorsprong ligt in de gedachte dat dit energie zou besparen. Doordat het in de zomer ‘s ochtends eerder licht is zou je daglicht ‘verliezen’ als je de standaard tijd zou aanhouden. Je slaapt dan immers nog. Door de klok een uur vooruit te zetten, ben je een uur eerder wakker en maak je dus optimaal gebruik van het daglicht. Je bespaart dan energie door minder lampen te gebruiken gedurende de dag. Daarnaast krijg je ook meer vitamine D binnen, want het is langer licht als je buiten bent.

Het idee achter zomertijd, het eerder opstaan omdat de zon al eerder opkomt, is helemaal niet vreemd. Bij de romeinen begon de dag al bij zonsopgang en eindigde bij zonsondergang. Voor het bewerken van het land is dit natuurlijk ook een veel logischer ritme van de dag. Met de komst van lampen in en om het huis is het mogelijk om af te wijken van dit ritme en te leven op het ritme van een vaste klok.

Eerste Wereldoorlog

De eerste keer dat zomertijd is ingevoerd was ten tijde van de Eerste Wereld Oorlog in het toenmalige Duitse keizerrijk. Vanaf 30 april 1916 werd de zomertijd ingezet, waarbij ook de bezette gebieden meededen. Ook Nederland deed hier voor het eerst aan mee. In Nederland zijn we hiermee doorgegaan tot na de Tweede Wereldoorlog. Pas toen de oliecrisis in 1973 uitbrak moesten er flinke energiebesparende maatregelen worden genomen. Vanaf 1976 is de zomertijd om die reden opnieuw ingesteld in Nederland en is sindsdien ook niet meer verdwenen.

Gevolgen van zomer- en wintertijd

Het grootste argument tegen het invoeren van zomertijd is dat 1 op de 5 mensen langdurig ontregeld is na het verzetten van de klok. Dit leidt onder andere tot meer verkeersongelukken (mensen zijn slaperiger), terwijl het langere licht volgens de theorie juist tot minder ongelukken zou moeten leiden. Ook het argument dat het verzetten van de klok energie zou besparen is steeds minder waar. Lampen zijn veel zuiniger dan voorheen en daarnaast is het ook langer warm overdag. Hierdoor verbuiken we weer méér energie om de airco een uurtje langer aan te laten.

Een ander gevolg van zomertijd is er een waar niet veel mensen aan denken. Niet alleen het ritme van onszelf wordt aangepast door het verzetten van de klok, maar ook van onze huis- en boerderijdieren. Zo worden koeien ineens een uur eerder gemolken dan zij gewend zijn, dat gaat natuurlijk niet zomaar bij dieren met een sterk dagritme. De vraag die steeds meer gesteld wordt is of zomertijd nog nodig is. Wegen de voordelen nu echt nog wel op tegen de negatieve effecten?

EU vroeg uw mening

Ook het Europees Parlement is met deze vraag bezig. Daarom vroeg het via de Europese Commissie aan haar burgers hun mening. Dit kon van 4 juli tot 16 augustus dit jaar. Nu is het dus tijd dat de Europese commissie met alle antwoorden aan de slag gaat en een advies gaat vormen. Er werd bij het onderzoek wel duidelijk een kanttekening gezet dat het ging om de ervaringen van de burgers en het geen referendum was. Het is nu aan het Europees Commissie om met adviezen te komen. Aan de hand van deze adviezen moeten het Europees Parlement en haar lidstaten beslissen of zij overgaan tot het afschaffen van de zomertijd. Één ding staat wel vast. Of er nu over wordt gegaan op afschaffing of niet, het zal voor de hele EU gelden. Anders zijn de gevolgen voor de markt te groot.

Wil je op de hoogte blijven van de adviezen die de Europese Commissie gaat geven over de zomertijd? Voer dan ‘zomertijd AND Europese Commissie’ in het zoekveld van ZEPservice in en sla de zoekvraag op. Zo krijg je al het nieuws over dit onderwerp te zien op je dashboard en in de nieuwsbrief. Nog geen account bij ZEPservice? Maak er dan nu gratis één aan!