Windesheim en de nieuwe bibliotheek

Sinds enkele jaren is Windesheim een onderdeel van de nieuwe bibliotheek. Op de vierde etage van de bibliotheek in Almere-Stad is het studielandschap voor studenten te vinden. Daar hebben zij rustige werkplekken en (zeer gewilde) stilteruimtes om, alleen of samen, te studeren. Maar de samenwerking tussen de bibliotheek en Windesheim gaat al verder terug.

Sinds Windesheim een vestiging heeft geopend in het centrum van Almere, heeft de bibliotheek de functie van mediatheek op zich genomen. Studenten kunnen in de bibliotheek terecht om te leren en informatie te vinden voor hun studie. Op de bovenste etage zijn er stilteruimtes te vinden waar gretig gebruik van gemaakt wordt. In deze ruimtes met glazen wanden kunnen bezoekers terecht om individueel of in kleine groepjes te werken of te studeren. Het is niet vreemd dat de ruimtes in de examenperiode volledig bezet zijn, vanaf het moment dat de bibliotheek open gaat. De ruimtes zijn ook niet te reserveren, dus wie het eerst komt…

Windesheim en de nieuwe bibliotheek: het studielandschap

Er zijn nog veel meer werkplekken in de bibliotheek te vinden om te leren, huiswerk te maken of te werken. Toch is de vierde etage altijd al de etage voor studenten geweest, omdat zich hier ook de afdeling Stadstudiecentrum bevind. Op deze afdeling zijn verschillende onderwerpen te vinden, van geschiedenis en psychologie tot exacte wetenschappen. Medewerkers van de bibliotheek proberen de rust op deze etage ook actiever te bewaren dan in de rest van de bibliotheek.

Na een aantal jaar Windesheim in Almere, bleek dat het aantal plekken om te studeren aandacht nodig had. Enkele jaren geleden is dan ook het Stadstudielandschap van Windesheim geopend in de bibliotheek. Deze is te vinden in de hoek bij de stilteruimtes op de vierde etage. Het is een fijne ruime plek geworden, waar niet alleen studenten maar ook alle andere bezoekers terecht kunnen om rustig te werken of te studeren. Er zijn daarnaast ook leslokalen gemaakt en ruimtes die leerlingen via Windesheim kunnen reserveren om gezamenlijk aan een opdracht te werken.

Windesheim boekencollectie

In de bibliotheek zijn er niet alleen werkplekken te vinden voor de studenten van Windesheim. In de collectie is ook een groot deel van de benodigde studieboeken te vinden. Deze boeken staan bij elkaar in een kast op de vierde etage. De boeken zijn te herkennen aan de rode stickertjes met de tekst ‘wordt niet uitgeleend’. Zoals de tekst al zegt, worden deze boeken niet uitgeleend en zijn ze beschikbaar voor iedereen die in de bibliotheek gebruik wil maken van deze boeken. Een kopietje maken kan natuurlijk altijd, maar wat nu als je toch graag zo’n boek mee naar huis wil nemen? Dat kan! Van ieder boek in de Windesheimkast is er ook een exemplaar dat wel uitgeleend wordt. Deze staan alleen verspreid door de bibliotheek, omdat de onderwerpen verschillen. Zoek in een van de catalogus-pc’s naar de titel van het boek en kijk waar je het andere exemplaar kunt vinden.

Kun je een boek niet vinden in onze collectie, dan kun je altijd een aanschafsuggestie doen. Er wordt dan gekeken of het boek een aanwinst is voor de bibliotheek. Als dat zo is, dan wordt het boek gekocht en is het zo snel mogelijk beschikbaar om te lenen.

Wil je meer informatie over het Studielandschap van Windesheim, of een ruimte reserveren? Dan kun je terecht bij het loket van Windesheim, te vinden in het eerste kantoor van het studielandschap.