Wie succesvol wil zijn moet vooral een beetje geluk hebben #boekrecensie

Wie succesvol wil zijn moet vooral een beetje geluk hebben. Dit boek van Ben Tiggelaar stond niet op mijn lijstje (zeg maar gerust lijst) om te willen lezen. Maar ik liep er tegenaan in de bibliotheek. De boeken die ik zocht waren er niet allemaal, dus keek ik welke titels (en vormgeving) mij aanspraken. De naam Ben Tiggelaar springt er sowieso uit, maar ook de titel maakte mij nieuwsgierig. Ook heb ik verder nog geen andere boeken van hem gelezen, dus voegde ik dit boek toe aan de rest van de stapel en verliet de bibliotheek met vijf boeken in mijn tas.

Mijn ‘aanwinsten’ deelde ik in mijn Instagram Stories en ik vroeg de kijkers van welk boek zij graag een review wilden lezen. ‘Wie succesvol wil zijn…’ nam net even een klein voorsprongetje op ‘Helweek’ van Erik Bertrand Larssen. Zo gezegd, zo gedaan begon ik snel met lezen.

Wat je kunt verwachten van ‘Wie succesvol wil zijn moet vooral een beetje geluk hebben’

Al snel kreeg ik een goed beeld van wat ik van de rest van het boek kon verwachten: 52 korte columns die recent zijn gepubliceerd in NRC over diverse onderwerpen. De onderwerpen zijn heel divers: van leiderschap tot intuïtie, van zakelijk zoenen tot mentale gezondheid. Hij zet je aan het denken, deelt eigen ervaringen en resultaten van diverse onderzoeken.

Aangezien het 52 onderwerpen zijn, is er geen ruimte om dieper op de onderwerpen in te gaan. De prikkelende en praktische lessen voor werk en leven beslaan maximaal drie pagina’s. Voor mij is dat behoorlijk kort. Ik duik liever de diepte in en dat lukte niet bij dit boek. Uiteraard is dat heel persoonlijk maar misschien geeft het boek jou wel op diverse gebieden even een zetje om vervolgens meer te gaan lezen over een bepaald onderwerp. Maar ondanks dat heb ik toch wel een aantal nieuwe dingen uit het boek gehaald.

Wat heb ik uit het boek gehaald?

1. Timeboxing: doe kleine wedstrijdjes met jezelf door een grote opdracht in deeltaken te hakken. Vervolgens hang je aan deze taken een tijdsindicatie. Deeltaken zorgen ervoor dat je niet snel (of in ieder geval minder snel) wordt afgeleid. Grote opdrachten kunnen soms wel overweldigend zijn en op deze manier is het behapbaar.

2. Agenda: plan tijd in je agenda om nieuwe vaardigheden te trainen. We nemen hier bijna nooit de tijd voor, maar het is zeker wel noodzakelijk als je je dingen eigen wil maken. Daarnaast stipt Ben aan dat je alles in je agenda moet plannen. Dus ook je reistijd, tijd om een vergadering voor te bereiden of gewoon tijd voor jezelf. Plannen we het niet? Dan doen we het vaak niet.

3. Mensen met hoop zijn gezonder, gelukkiger en presteren beter op tal van terreinen. Hoop heeft namelijk een sterk sociale component. Als je andere mensen helpt hopen, maakt je eigen lichaam dopamine en oxytocine aan. Dat zorgt voor allerlei plezierige effecten in ons brein.

4. Ergerlijk gedrag komt bijna altijd voort uit overtollige stress. Door stress worden we – zonder dat we dit willen- impulsiever, sneller kwaad, zien we de ander als vijandig, luisteren we niet goed en vertonen we allerlei ander ineffectief gedrag.

5. De leeuwenrots in Wildlands Adventure Zoo Emmen is verwarmd, zodat het de favoriete hang-out is van de leeuwen en ook de favoriete fotospot van de bezoekers. Geen praktische les voor werk of leven, maar ik vond het wel een leuke nice-to-know 😁

Het is een luchtig boek waarbij je snel even iets kan lezen. Er staan handige (en snel toepasbare) tips in op diverse gebieden. Ben schrijft fijn waardoor het makkelijk leest. Hier en daar een vleugje humor zorgt ervoor dat de onderwerpen ook luchtig blijven. En het heeft mij wel getriggerd om meer boeken van hem te lezen. Leen ‘ Wie succesvol wil zijn moet vooral een beetje geluk hebben‘ bij De nieuwe bibliotheek of bij de Online Bibliotheek.

Meld je nu aan voor de ZEPservice nieuwsbrief