Werken op vakantie: is dat ok of juist niet?

De vakantieperiode is voor veel mensen iets om naar uit te kijken. Even weg uit het dagelijkse ritme van werk, huishouden enzovoort. Maar is dat nog wel zo? Want nemen we allemaal niet steeds meer en vaker ons werk mee op vakantie? De huidige techniek maakt het ook heel eenvoudig om te werken op vakantie. Even dat mailtje of appje beantwoorden is zo gebeurd. En vinden we dat eigenlijk wel erg? 

Never mix business with pleasure; of toch wel?

Uit onderzoek blijkt dat het steeds gebruikelijk is geworden de afgelopen jaren om zakenreisjes uit te breiden met nog een paar dagen verlof. Best logisch ook, want als je dan toch al op die mooie plek bent, waarom dan niet gelijk een paar dagen vakantie koppelen.

Bleisure travel is a portmanteau of “business” and “leisure”, and, it refers to “the activity of combining business travel with leisure time”. In corporate business travel, extending a business trip for personal purposes is also known as “bizcation”. This phenomenon has been studied from 2011, from this year on, a report shows that bleisure travel has been maintaining a constant growth, accounting for 7% of all business trips. (Bron: www.wikipedia.org)

Ben jij al eens op een workation geweest?

Ook een fenomeen dat steeds vaker voorkomt. Je boekt, meestal in je eentje, een kleine week een huisje/B&B op liefst een rustige plek waar je, een paar uur per dag, geconcentreerd kunt werken. De rest van de dag is om te relaxen, boeken te lezen, te wandelen enzovoort. Het schijnt te werken. Door de afzondering, andere omgeving en zee aan tijd gaat de inspiratie vanzelf stromen en kom je toch tot rust.

Een bestaan als digitale nomade

Een digitale nomade, dat is het andere uiterste van iedere dag van 9 tot 5 naar hetzelfde kantoor. In feite kun je de hele wereld over reizen terwijl je werkt. De ene week aan de kust in Spanje, de volgende maand in een camper in Thailand… verzin het maar. Zou je dan uiteindelijk weer smachten naar een maandje in een gewoon woonhuis met iedere avond om 18.00 uur een oer-Hollandse maaltijd? Net zoals we nu, vanuit de ‘gewone’ werkweek, smachten naar die zomervakantie…

Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Tegelijkertijd leven ze een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier optimaal gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen. Doordat een degelijke internetverbinding slechts een van de weinige noodzakelijkheden is voor hun beroep, kunnen ze vrijwel vanaf elke plek werken. Dit kan vanuit eigen huis zijn, maar ook vanuit bijvoorbeeld internetcafés, bibliotheken, coworkingplekken of hotelkamers. In principe is elke plek met een internetverbinding geschikt om taken uit te voeren en doelen te bereiken die men normaal vanuit een vaste werkplek zou verrichten. (Bron: www.wikipedia.org)

Werken op vakantie: de technologie is er klaar voor

Werken kan tegenwoordig bijna altijd en overal ter wereld. Zolang er maar Wifi (en goede koffie is). Denk aan plekken waar je tegen een uurtarief kantoor- of vergaderruimte kunt huren. Maar ook in allerlei koffie- en lunchzaakjes zijn dat soort plekken te vinden. En vergeet de bibliotheken niet. In de nieuwe bibliotheek in Almere kun je bijvoorbeeld heel goed werken. Er is een business lounge en zelfs een vestiging van Seats2Meet. Behalve WiFi zijn tools als een goede laptop en smartphone onmisbaar om werken op vakantie mogelijk te maken. Met behulp van talloze handige apps ben je prima in staat om je werk overal goed te kunnen doen. ZEPservice helpt je ook uit de brand als het gaat om snel up-to-date te zijn en blijven tijdens je vakantie.

Zeg het maar, is werken op vakantie een go of no go? Het heeft voordelen en nadelen en ik denk dat vooral ieder voor zich moet bepalen wat fijn is. Feit is wel dat privé- en werktijd steeds minder duidelijk gescheiden zijn. Hoe dan ook wens ik je een fijne (werk)vakantie!