Wat neem jij mee het nieuwe jaar in?

Vaak zijn goede voornemens gebaseerd op gevoelens van onvrede of ‘niet goed genoeg zijn’. We willen vaker sporten, minder drinken, gezonder eten… En deze plannen en wensen komen vaak niet vanuit ons hart, maar worden eerder vanuit wilskracht opgelegd aan onszelf.

Bij mij werkt dat niet, binnen de kortste keren zit ik weer aan de wijntjes, de chocola en halverwege januari merk ik al dat ik liever een uurtje langer in bed blijf liggen dan dat ik de wekker zet om naar de sportschool te gaan. Veel leuker is het om aan het eind van het jaar op het positieve te focussen: wat liep er ontzettend goed in 2018? Van welke gebeurtenis werd ik enorm blij?  Of waar ben ik heel trots op?

Wat neem jij mee het nieuwe jaar in?

Het is niet in onze natuur om het goede, het positieve te herinneren. Ons primitieve oerbrein is gericht op gevaar, en is daardoor altijd op zoek naar het negatieve, hetgeen dat mis kan gaan. Daardoor komen er eerder gedachten op over negatieve zaken die in het afgelopen jaar gebeurd zijn dan de mooie, blije gebeurtenissen. Geef niet meteen op maar ga in gedachten de maanden na, op zoek naar de positieve herinneringen. Start in januari 2018, en ga zo kom je via de lente en de zomer bij de herfst en nu alweer bij winter. Misschien hebben er grote veranderingen plaatsgevonden, heb je een opleiding afgerond of ben je gaan samenwonen. Het kan zijn dat je vooral denkt aan de mooie vakantie. Als je wat langer nadenkt komt misschien een mooi boek bij je op waar je door geraakt bent, of een leuke theatervoorstellingen waar je van genoten hebt. Het kan van alles zijn.

Wat je aandacht geeft, groeit. Dus alle positieve herinneringen en gevoelens die je hebt zullen meer positieve gebeurtenissen doen ontstaan. Koester de gelukkige herinneringen je zult er meer krijgen. Neem die mooie herinneringen mee in 2019 en het wordt een fantastisch jaar voor jou! Probeer dit maar eens.