Spreekuren in de nieuwe bibliotheek: welke zijn er allemaal?

Natuurlijk kun je bij de bibliotheek terecht voor een brede collectie boeken. Maar de bibliotheek heeft ook altijd een maatschappelijke functie bekleed. Tegenwoordig ligt er steeds meer focus hierop. In Almere doen we dit onder andere door diverse spreekuren te houden voor een variëteit aan doelgroepen. Denk aan mensen met een taalachterstand of hulp bij het invullen van de belastingaangifte. In dit artikel zetten we de spreekuren voor je op een rijtje.

Spreekuren in de nieuwe bibliotheek

1. Taalspreekuur

Taal en de bibliotheek horen natuurlijk bij elkaar, daarom is het ook logisch dat de bibliotheek hierin hulp biedt. Dat doen wij door middel van het Taalspreekuur, of ook wel het DigiTaalhuis. Hier kunnen mensen terecht die moeite hebben met de Nederlandse taal. Dat kunnen mensen zijn die aan het integreren zijn, maar dit kunnen ook laaggeletterden zijn. Vrijwilligers geven informatie over het beter leren van de taal. Zij kunnen helpen met oefenen of juist doorverwijzen naar een taalcursus.

2. Digitale Helpdesk

Zit je met prangende vragen op het digitale vlak? Dan ben je welkom bij de Digitale Helpdesk. Een aantal keer per weer zit er een collega klaar om vragen te beantwoorden over allerhande digitale zaken. Sommige vragen gaan over het lenen van e-books, andere over het digitaal aanvragen van toeslagen bij de overheid en weer andere over het versturen van een e-mail met een bijlage. Iedereen is welkom om gebruik te maken van dit spreekuur en vaak zitten er meerdere mensen te wachten op hun beurt.

3. De Wetswinkel

Iedere eerste en derde woensdag van de maand staan de medewerkers van de Wetswinkel klaar om bibliotheekbezoekers te voorzien van advies. Ervaren juristen en rechtenstudenten luisteren naar je probleem en zullen advies kunnen geven op juridisch vlak.

4. Visio Voorlichting

Is een bril niet meer voldoende en ga je slechter zien? Dan kun je elke eerste vrijdag van de (oneven) maand terecht bij het inloopspreekuur van Visio. Een medewerker kan je de werkwijze van diverse hulpmiddelen tonen. Ook kun je informatie krijgen over de leeshulpmiddelen van de bibliotheek zelf.

5. Genealogie Spreekuur

We hebben in de bibliotheek ook een spreekuur dat niet draait om problemen die ondervonden worden. Tijdens het Genealogie Spreekuur kun je hulp krijgen bij het uitpluizen van je eigen stamboom. Waar begin je? Welke websites zijn handig? Hoe maak je een duidelijk overzicht van je bevindingen? Allemaal vragen die de medewerkers van het spreekuur kunnen beantwoorden.

6. Belastingspreekuur

Tot slot is er een laatste spreekuur dat ieder jaar weer terugkomt; het belastingspreekuur. Zoals de naam al zegt, kun je hier terecht met vragen over je belastingaangifte. Dit spreekuur wordt ieder jaar maar een paar keer gehouden om het moment dat het tijd is om de aangifte voor de inkomensbelasting in te vullen. Houd de agenda op de website in de gaten in die periode.