Smartphone fotografie: vijf boekentips

Iedereen heeft tegenwoordig standaard de mogelijkheid bij zich om goede foto’s te maken dankzij de smartphone. Maar hoe maak je nu écht mooie foto’s en welke handige foto-functionaliteiten heeft je telefoon die je nog niet hebt ontdekt? Wij zochten een aantal boeken bij elkaar over smartphone fotografie. Ken jij ze al? 

Tijdens de co-work day op 5 maart was het thema ‘smartphone fotografie’. Georgina Maelissa van Ginyjen Fotografie vertelde in een inspiratiesessie over de basisbegrippen voor fotografie en hoe je mooie foto’s kunt maken met je smartphone. Was je er niet bij maar wil je wel meer weten over smartphone fotografie? Kijk dan vooral naar de boekentips die we hebben geselecteerd.

Smartphone fotografie: vijf boekentips

Fotograferen en filmen met een smartphone | Jeroen Horlings

De camera’s van smartphones worden steeds beter en omdat je die altijd bij je hebt, loont het de moeite om te weten hoe je daarmee de mooiste foto’s kunt maken. Dit boek begint dan ook met de specifieke camerakenmerken van de smartphone, zoals de gebruikersinterface, de opbouw van de smartphonecamera en tips voor het vasthouden. Meteen daarna volgen vijf hoofdstukken over het maken van goede foto’s. Deze hoofdstukken bieden tips die in elk fotoboek voorkomen. Daarbij wordt wel regelmatig aandacht besteed aan de specifieke kenmerken van een smartphonecamera. Het boek vervolgt met het bespreken van apps waarmee foto’s en video’s meteen bewerkt kunnen worden. Er wordt besloten met een hoofdstuk over RAW en hoofdstukken over lenzen en accessoires voor de smartphonecamera.

De eerstvolgende Co-work day is op 2 april. Martiena de Graaf, presentatiecoach bij Echt Presenteren, geeft je tijdens de inpiratiesessie tips & tricks over het opnemen van je video’s. Kom je ook?

Lees dit als je topfoto’s wilt maken | Henry Carroll

Een intrigerend boek over het maken van goede foto’s. In de eerste plaats bevat het ruim vijftig foto’s van topfotografen die met tekst verduidelijkt worden. Achterin is niet voor niets een fotoverantwoording opgenomen. Echter, het is niet echt een cursus fotografie. Bij elke foto staat beschreven wat de betreffende foto zo goed maakt, waarbij als vanzelfsprekend tips worden gegeven. Wel is enige ervaring met fotografie en de bijbehorende technieken een pre om te doorgronden waarom een bepaalde basisregel of een bepaalde techniek is toegepast, want soms wordt een paar pagina’s verder precies het omgekeerde toegepast om een topfoto te bewerkstelligen. Globaal komen de onderwerpen compositie, belichting, licht, lenzen en zien aan de orde.

SMART fotografie | Janou Zoet

Gericht op mensen die veel fotograferen met hun smartphone, zonder echter goed te weten hoe dat zo goed mogelijk kan. Aan de hand van veel kleine foto’s wordt uitgelegd wat een goede compositie is, welke problemen men kan vermijden en welke mogelijkheden er zijn. Omdat verschillende smartphones verschillende mogelijkheden hebben, moet de uitleg helaas zeer algemeen blijven. Positief is de aandacht die besteed wordt aan het gebruik van sociale media en de vele beschikbare apps, die het fotograferen en het gebruiken van de foto’s vergemakkelijken.

Snap! Fotograferen met je smartphone | Anki Wijnen

Vrijwel iedereen heeft een smartphone en die wordt ook veel gebruikt om te fotograferen. Het aanbod van boeken over fotograferen met de smartphone met het doel betere foto’s te maken, is dan ook groot. De auteur start met een opsomming van de voor- en nadelen. Vervolgens is er aandacht voor basisbegrippen, compositie, creatieve tips, techniek, fotobewerking, stijl en concept. Uiteraard wordt ook ingegaan op de verspreiding van foto’s op internet. Dit alles gebeurt aan de hand van zeer veel foto’s: meer dan de helft bestaat uit foto’s. Daarbij krijgen regelmatig de specifieke mogelijkheden en onmogelijkheden van de smartphone ook aandacht.

Imagine. Shoot. Create | Annegien Schilling

De auteur van dit boek startte op haar dertiende haar Instagram-account fetching.tigerss. In dit boek beschrijft ze eerst hoe ze van een idee, via fotografie en bewerking, tot een eindresultaat komt. Vervolgens laat ze in zesentwintig voorbeelden zien hoe ze met dat concept tot een resultaat komt dat ze uiteindelijk op Instagram plaatst. Bij ieder voorbeeld beschrijft ze het proces. Tussen deze zesentwintig voorbeelden zien we resultaten van drie collega’s – Adam Bird, Isabella Madrid en Natalia Seth – die op vergelijkbare wijze ook beelden op Instagram plaatsen. Vier jaar later op zeventienjarige leeftijd heeft ze meer dan een miljoen volgers. Dit is een leuk boek, dat laat zien hoe computer en internet de fotografie een interessante wending geven.

Ken jij deze boeken allemaal al? Of juist niet en wil je ze nu allemaal lezen? We zijn benieuwd dus laat het vooral weten!