Reanimeren: waarom iedereen het zou moeten kunnen

Regelmatig zie je op openbare plekken of in gebouwen een AED hangen; een Automatische Externe Defibrillator. Daarmee kun je mensenlevens redden. Maar weet jij wat je moet doen? Hoe werkt reanimeren? En zou eigenlijk niet iedereen het gewoon moeten kunnen? Dingen die wij ons afvroegen. We gingen op zoek naar antwoord.

Wist jij bijvoorbeeld dat de hulpdiensten (brandweer, ambulance en politie) via 112 worden gealarmeerd bij een reanimatie? Heel fijn want die weten precies hoe je moet reanimeren. Maar is dat genoeg? Ze hebben ten slotte een aanrijtijd waarmee kostbare minuten verloren gaan. Hoe dan ook: altijd 112 bellen bij een hartstilstand. De meldkamer zorgt dan dat er hulp komt.

Een brandweerman postte laatste het volgende bericht, dat ook als inspiratie voor dit artikel diende, op zijn Facebook-pagina: “Wij kunnen reanimeren, kan jij het ook? Wist je dat er elke week ruim driehonderd Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis krijgen? Dat zijn zo’n 15.600 hartstilstanden per jaar. Het is belangrijk dat een reanimatie zo snel mogelijk gebeurt; reanimeer en defibrileer iemand met een hartstilstand binnen zes minuten voor de grootste overlevingskans. Hoe meer tijd er verloren gaat, hoe groter de kans op hersenbeschadiging of overlijden.” 

Reanimeren kun je leren

Het mag duidelijk zijn dat degene die het dichtst bij het slachtoffer in de buurt is, het grootste verschil kan maken. Iedere seconde telt ten slotte bij een hartstilstand. Hoe fijn zou het zijn als jij iemand op zo’n moment kunt helpen of zelf snel geholpen kunt worden. In 2017 bleek dat slechts een kwart van onze bevolking weet hoe te reanimeren. De Hartstichting legt op de website uit hoe je kunt reanimeren in zes stappen met en zonder de hulp van een AED en waar je je kunt aanmelden voor een reanimatiecursus.

Maar wat nu als reanimeren standaard wordt aangeleerd op de middelbare school? Als het onderdeel wordt van het lesprogramma, weet iedere jong volwassene hoe je moet reanimeren. Dat zou een enorme vooruitgang zijn ten opzichte van het aantal mensen dan nu weet hoe dat moet. Zomaar een idee dat ons te binnen schiet bij het schrijven van dit artikel.

Reanimatiecursus vergoed?

De zorgverzekeraars in Nederland hebben de afgelopen jaren ingezet op preventieve zorg. Hieronder valt ook het volgen van een reanimatiecursus. Dit zit niet in het basispakket dat de Nederlandse overheid vaststelt maar wel vaak in de aanvullende dekking. Als je zeker wil weten dat het vergoed wordt, neem dan eerst even contact op met je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat er wel een aantal verplichtingen aan vast zitten zoals een officieel certificaat of bewijs van deelname.

AED’s in de bibliotheek

Dat er in de filialen van de nieuwe bibliotheek AED’s aanwezig zijn is vrij logisch omdat het om openbare gebouwen gaat. Maar wist je ook dat er flink wat BHV’ers (Bedrijfs Hulpverleners) onder onze collega’s zijn? Zij volgen sowieso jaarlijks een training AED/reanimeren om ervoor te zorgen dat ze geoefend zijn. Maar dat niet alleen, de BHV’ers worden ook getraind op andere hulpverlenende vaardigheden. Een fijne gedachte toch? Niet alleen voor ons als collega’s maar zeker ook voor de bezoekers. Mocht er iets gebeuren dan is er altijd iemand in de buurt die weet hoe te handelen.

Er komen regelmatig artikelen voorbij in ZEPservice over het gebruik van AED’s. Wil je ze volgen? Maak dan je eigen zoekvraag aan!

Kun jij reanimeren en heb je al eens iemand kunnen helpen? Of ben je na het lezen van dit artikel juist van plan om reanimeren te gaan leren?