ZEPservice uitgelicht: Prinsjesdag 2018

Traditiegetrouw is de derde dinsdag van september gereserveerd voor Prinsjesdag. De dag waarop de troonrede wordt gepresenteerd, met daarin de plannen van de regering voor het komende jaar. Benieuwd wat er inmiddels duidelijk is geworden tijdens Prinsjesdag 2018? Wij zochten in ZEPservice een aantal verse artikelen bij elkaar. 

De derde dinsdag van september is een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek en wordt Prinsjesdag genoemd. Op die dag spreekt het staatshoofd in de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in verenigde vergadering bijeen de troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Prinsjesdag is een dag die met veel rituelen gepaard gaat. Artikel 65 van de Grondwet bepaalt dat op de derde dinsdag van september (…) door of namens de Koning in een verenigde vergadering van de Staten-Generaal een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid wordt gegeven. Artikel 105 lid 2 van de Grondwet voegt daaraan toe dat dit samenvalt met de indiening van de begroting. Hierop volgen in de Tweede Kamer de algemene beschouwingen, waarna ook de Rijksbegroting wordt besproken (miljoenennota).

ZEPservice uitgelicht: Prinsjesdag 2018

1. Raad van State kraakt begrotingsbeleid kabinet | NRC

Rijksbegroting Vicepresident Piet Hein Donner vindt het beleid van Rutte III onverstandig. Meevallers worden gebruikt om nieuw beleid te financieren.

2. „Nederland sterker, veiliger en welvarender” | Reformatorisch Dagblad

Het kabinet presenteert op Prinsjesdag „een begroting die Nederland sterker, veiliger en welvarender maakt” en die het land „voorbereidt op de toekomst”. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) gezegd bij het aanbieden van de Miljoenennota in de Tweede Kamer.

3. Wat doet jouw koopkracht in 2019? | De Telegraaf

Jan Modaal maakt volgend jaar de grootste koopkrachtklapper van allemaal. In alle groepen huishoudens gaan de mensen met een modaal inkomen – rond de €36.000 bruto per jaar – er het meest op vooruit, voorspelt het ministerie van Sociale Zaken.

4. Zo ziet de prachtjapon die Máxima draagt op Prinsjesdag draagt er van dichtbij uit | Linda Nieuws

Koningin Máxima heeft op Prinsjesdag gekozen voor een prachtige japon van mousseline, een dunne katoenen stof, in verschillende pasteltinten. Daar willen we natuurlijk meer over weten.

5. Troonrede legt nadruk op belang van goed onderwijs | VOS/ABB

Het kabinet heeft met de Troonrede, die koning Willem-Alexander op Prinsjesdag heeft uitgesproken, het belang van goed onderwijs benadrukt.

Wil je snel up-to-date zijn over Prinsjesdag 2018? Registreer je dan snel bij ZEPservice (als je dat nog niet gedaan had natuurlijk).