Op je plek op jouw werkplek?

Wat maakt dat jij  in je werk helemaal tot je recht komt? Dat al jouw kwaliteiten naar boven komen? Of je nou zelfstandig bent of in loondienst werkt, er zijn twee factoren, naast de inhoud van je werk uiteraard, die bepalen of je gelukkig bent in je werk. Dus: ben jij op je plek op jouw werkplek? 

Op je plek op jouw werkplek: klik met anderen

Ten eerste zijn dat de mensen met wie je werkt. Je collega’s, of de partners en opdrachtgevers waar je mee samenwerkt. Hebben jullie een prettige samenwerking? Is er vertrouwen? Ondersteunen ze je en kan jij jezelf zijn bij hen? Alleen als dat zo is kan je echt jouw creativiteit, jouw ware talenten laten zien.

Op je plek op jouw werkplek: rommel of opgeruimd

Wat ook meespeelt is de werkomgeving, en dan bedoel ik de fysieke werkomgeving. Is er genoeg licht, en ruimte? Heerst er stilte of hoor je juist een fijn achtergrondmuziekje? Is het opgeruimd? Er wordt wel gezegd dat creativiteit beter tot ontplooiing komt in een rommelige omgeving en dat je mentale, analytische werkzaamheden beter kan verrichten in een opgeruimde omgeving. Volgens mij klopt dat. Ik ruimde als student echt alles op, mijn kamer, de keuken, voordat ik echt achter de boeken kon gaan zitten om te leren voor een tentamen. Pas in een opgeruimde omgeving kon ik me goed concentreren. Zelfs een berg afwas buiten mijn blikveld kon me afleiden.

Mijn werkplek: kralenkamertje

En kijk mij nu, ik maak sieraden van edelsteen en daarvoor heb ik geen steriele, overzichtelijke ruimte nodig. Ik heb een kamertje met vele potjes en laatjes met edelsteensoorten, in alle vormen en maten. Ik weet alles terug te vinden, maar het blijft een uitdaging om daarbij niets om te stoten. Af en toe moet er toch de stofdoek door maar halverwege ben ik dan alweer afgeleid door een work-in-progress. Een ketting die half af is, een paar mooie kleuren stenen bij elkaar gezocht waarbij ik een fantastisch idee had… Dus je begrijpt, binnen no-time ben ik afgeleid van het schoonmaken en zit ik heerlijk in de flow aan een nieuwe ketting te werken.

Herkenbaar? En wat is voor jou de ideale werkplek?