Nieuwe aanwinsten in de nieuwe bibliotheek | juni 2018

De bibliotheek neemt uiteraard altijd zo snel mogelijk nieuwe boeken in de collectie op. Wij doen in dit artikel een greep uit de nieuwe aanwinsten in de nieuwe bibliotheek, welke deze maand zijn toegevoegd. Heb je zelf een aanschafsuggestie? Dat horen we graag. En als je er zeker van wil zijn, dat je als een van de eersten zo’n nieuwe titel kunt lenen is reserveren geen overbodige luxe. 

TIP: nieuwe aanwinsten komen in bibliotheek Almere-Stad altijd op de ‘nieuw’ tafel te staan. Deze is te vinden op de eerste etage, schuin voor de klantenservicebalie.

Nieuwe aanwinsten in de nieuwe bibliotheek | juni 2018

 

8x nieuwe aanwinsten in de nieuwe bibliotheek

1. Onder de pet | Jacques Kist

Hoe politieman Sjaak Kist onterecht aan de verkeerde kant van het systeem belandde. Jarenlang is Sjaak Kist een politieman voor wie de grens tussen goed en fout duidelijk is. Als rechercheur staat hij altijd aan de goede kant van de streep. De criminelen, die hij desnoods achtervolgt tot de poorten van de hel, zijn de vijand. Tot op een dag de rollen compleet worden omgedraaid. Zijn eigen collega’s verdenken Sjaak van verraad. Hij zou informatie van de politie hebben gelekt naar crimineel meesterbrein Willem Holleeder. De Nationale Recherche doet er alles aan om hun eigen collega – type goudeerlijke Amsterdammer, hart op de tong – achter de tralies te krijgen. Maar Sjaak is een vechter. Rechtszaak na rechtszaak voert hij tegen het onrecht, om uiteindelijk te zegevieren. En wie het lek wél is? Sjaak heeft zijn vermoedens… (Bron: Bol.com)

2. Uber voor alles: hoe de on demand-economie ons leven beïnvloedt | Rens Lieman

De on-demand economie wordt gekenmerkt door een consument die door een app op een smartphone of computer een dienst of goed gemakkelijk kan bestellen en dat de dienst of het product snel geleverd wordt. Taxidienst Uber heeft als basis een app voor de gebruiker en een systeem van algoritmes dat bepaalt welke chauffeur optimaal voorziet in de vervoersbehoefte van de klant. Soortgelijke systemen bepalen ook het succes van Airbenb, maaltijdservices, klushulpen, datingsites en dergelijke. Kenmerk van de systemen is dat traditionele afzetkanalen beïnvloed worden, net als de organisatie van de samenleving. De auteur sprak met vooraanstaande initiatiefnemers, planologen en ambtenaren. Vast staat dat sommige diensten een deels ongewilde vlucht nemen, zoals Airbenb in Amsterdam en dat dit nog maar een begin van een ontwikkeling laat zien. De auteur heeft in Amerika en in Nederland als fietskoerier gewerkt, waarbij een verandering van werknemer naar zzp’er plaatsvond en waarbij de beloning niet hoog is. Het boek geeft een goed inzicht en is zeer geschikt als aanleiding tot een discussie over de gevolgen van de on-demand economie.

3. Mangiamo!: de heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto | Antoinette Coops 

Antoinette Coops verhuisde in 2001 naar Italië, haar grote liefde achterna. Ze leerde er Italiaans koken van haar schoonmoeder en is sindsdien een gepassioneerde thuiskok. Wat later begon ze recepten te delen via haar foodblog (www.italiaanskokenmetantoinette.nl) en kreeg al snel veel fans uit de culinaire wereld. Ze schrijft op aanstekelijke wijze over de streekgerechten uit de Noord-Italiaanse Veneto maar ook over de eetgewoontes, gesprekken met lokale leveranciers onder wie een houtsnipjager, een risottoboer en bewoners uit de streek. Ieder recept wordt voorafgegaan door een informatieve en vaak humoristische inleiding. In zes hoofdstukken nemen we een kijkje in de keuken van Veneto en zien echt authentieke gerechten. Veel van de recepten zijn heel goed te maken in de Nederlandse keuken. Heerlijke groentegerechten en ook vlees en visrecepten. Desserts die je doen watertanden en een aantal bijzondere conserven. Dat alles voorzien van foto’s van de gerechten en van de streek en de bewoners. Geen voor de hand liggende recepten zoals die in de meeste Italiaanse kookboeken staan. Veel echte streekgerechten die uitnodigen om gemaakt te worden. Een inspirerend boek!.

4. Bijna menselijk: biografie van Julius | Alfred Fidjestøl

Zijn vader was gewelddadig en zijn moeder verstootte de chimpansee Julius (1979) toen hij pas zes weken oud was. Het was een voorbode van een bijzonder heftig leven, met geweld en eenzaamheid, maar gelukkig ook met liefde en een happy end: tegenwoordig leeft Julius als een tevreden alfamannetje en trotse vader van twee chimpansees in een gemeenschap van negen chimpansees. Met groot enthousiasme probeert de Noorse schrijver Alfred Fidjestøl erachter te komen wat er omgaat in het hoofd van een chimpansee zoals Julius. Chimpansees zijn intelligente, sociale en empathische dieren, ze kunnen gebarentaal leren, samenwerken en plannen maken voor de toekomst, maar kunnen tegelijk ook wreed en meedogenloos zijn.
Dit boek is geschreven volgens de methode van de moderne biografie, en daarmee onverwacht interessant en vermakelijk voor degenen die graag biografieën lezen. Met dit kleine verschil: dat het onderwerp van de biografie niet een mens is en dat ook nooit is geweest – nét niet. (Bron: Bol.com)

5. Redbad: koning in de marge van de geschiedenis | Sven Meeder

Het boek bij de bioscoopfilm Redbad. Het jaar des Heren 697: op een drassig veld in de buurt van Dorestad staat de Friese koning Redbad aan het hoofd van een heidense legerschare. Vandaag neemt hij het op tegen de christelijke hofmeier Pippijn, de leider van het machtige Frankische rijk. Dit is de dag waarop de Friezen weerstand zullen bieden aan het christelijk imperialisme van de Franken. Maar het liep anders…  (Bron: Bol.com)

6. Cruijff!, de magere jaren | Bert Hiddema

Zomer, 1973. De 26-jarige Johan Cruijff tekent bij FC Barcelona en wordt herenigd met zijn oude coach Rinus Michels. Voor het eerst in veertien jaar wordt het team landskampioen. Cruijff is de held van Catalonië. Maar dit glansrijke begin zet niet door: een confl ict met coach Hennes Weisweiler, een gewelddadige overval in zijn huis én een faillissement in 1978. Cruijff vertrekt naar Amerika om zijn fortuin weer op te bouwen bij de Los Angeles Aztecs en de Washington Diplomats. En in 1981 keert de verloren zoon dan eindelijk terug n aar Nederland.
Bert Hiddema schrijft meeslepend over een onderbelichte periode uit het leven van Johan Cruijff , met veel nieuwe feiten die maar bij weinigen bekend zijn. Het resulteert in een persoonlijk portret van de grootste voetballer aller tijden. (Bron: Bol.com)

7. De B.V. Noord-Korea : een kernmacht in de marge | Remco Breuker

De Democratische Volksrepubliek van Korea is niet democratisch, het volk heeft er niets te zeggen, het is geen republiek en het omvat slechts de helft van Korea. Wat het wél is, beschrijft Remco Breuker in De B.V. Noord-Korea. Hij gaat in op wat het land nu ís, en wat we er in de toekomst van kunnen verwachten als de strategische plannen van het land slagen. Noord-Korea weet wat het doet: het verdient fortuinen in het buitenland, heeft kern- en andere wapens ontwikkeld en is een kernmacht geworden die er klaar voor is om met de VS aan tafel te gaan zitten. Remco Breuker laat haarfijn zien hoe het land in elkaar zit, waarom mensenrechtenschendingen en kernwapens er nauw met elkaar verweven zijn, waar het naartoe op weg is, en wat dat voor de rest van de wereld betekent. (Bron: Bol.com)

8. Dit doet even pijn : uit het dagboek van een jonge dokter | Adam Kay

Zeg je vrienden en familie maar vaarwel. Bereid je voor op een werkweek van 97 uur, beslissingen over leven en dood, een constante vloed aan lichaamssappen en een budget dat eerder gepast lijkt voor een turfsteker. Welkom in het leven van een arts in opleiding. Tijdens de helse dagen en slapeloze nachten hield cabaretier en voormalig arts in opleiding Adam Kay jarenlang in het geheim een dagboek bij. Zijn verslagen van de frontlinies van het ziekenhuis zijn samengebracht in dit afwisselend hilarische, afschuwelijke en ontroerende boek. Dit doet even pijn vertelt je alles wat je wilt weten over het werk op een ziekenboeg – plus een aantal dingen die je liever níet had willen weten. Mogelijke bijwerkingen: spontane lachstuipen en opwellende tranen. (Bron: Bol.com)

Behalve deze acht nieuwe boeken die we in juni in de collectie hebben opgenomen, hebben we uiteraard nog veel meer nieuwe boeken aangeschaft. Je bent van harte welkom om nieuwe aanwinsten in de nieuwe bibliotheek te lenen!