Mindfull in 2020? Dat lukt zeker met deze boekentips!

De eerste weken van januari en 2020 zitten er al weer op en ‘blue monday’ is ook al voorbij gekomen. Heb jij je voorgenomen om dit jaar mindfull te beleven? En zo ja, hoe lukt dat tot nu toe? Wij zochten een aantal boeken bij elkaar die je kunnen helpen bij je goede voornemen: mindfull in 2020. Kijk je mee?

Tijdens de co-work day op 9 januari was het thema ‘mindset voor ondernemers’ en ging Glenn van den Bossche, van Llegend Lifestyle Coaching’ in gesprek met de aanwezigen over dit onderwerp. Ten slotte razen we allemaal vaak genoeg door zonder echt stil te staan bij hoe je jezelf voelt temidden van alles waar je druk mee bent. Terwijl het best prettig is omdat af en toe juist wel te doen. Dat kan op allerlei manieren en met allerlei insteken. We zochten dan ook vijf heel verschillende boekentips uit waarmee je mindfull in 2020 aan de slag kunt.

Mindfull in 2020: vijf boekentips

Master your mindset | Michael Pilarczyk
Lezers zullen zich herkennen in het geschetste beeld van Michael Pilarczyk, oprichter van de Mastermind Academy. Doe je wat je echt leuk vindt? Geeft het leven voldoende vreugde of geluk? Niet zelden zijn mensen ongelukkig met hun leven. Ze vinden hun baan niet leuk en werken voor het gezin of hypotheek. Dergelijke omstandigheden leiden tot stress en depressie. Leef je mooiste leven en zet theorie om in actie is de boodschap. Aan de hand van voorbeelden uit de masterclasses visualiseert de auteur de mogelijkheden. Hierdoor kan je schijnbaar onmogelijke dromen ook echt waarmaken. Aan de hand van een twaalfstappenstrategie en toevoegingen als neuro-associatieve conditionering, meditatie en mindfullness kun je je mooiste leven ervaren. Daarnaast wordt geschetst welke oorzaken van mislukking er bestaan. Het is een leesbaar boek en geschikt voor een breed publiek. In de huidige snelle en stressvolle tijd zullen velen het als een motivatie zien om het roer om te gooien en het geambieerde gelukkige leven te leiden.

Het relax dieet | Jacqueline van Lieshout
Een nieuw boek van ‘detoxcoach’ Van Lieshout. Zij heeft al een hele rij boeken op haar naam staan met recepten, weekmenu’s en voedingsadviezen, waarvan ‘Van gifbelt naar tempel’ uit 2010 het bekendste is. In dit boek kiest zij ervoor andere (gedrags- en psychische) factoren die het (over)gewicht beïnvloeden aan te pakken. De belangrijkste, de ‘missing link’, is volgens haar stress. Zij beschrijft een programma van zes weken waarin stap voor stap toegewerkt wordt naar meer rust, regelmaat en ontspanning. Haar theorie is dat afvallen dan min of meer vanzelf volgt, zonder ingewikkelde dieetregels. Een online cursus ondersteunt en vult het boek aan. Meer informatie is te vinden op www.hetrelaxdieet.nl. Het is prettig om te lezen en past heel goed bij de trend van ‘afval’boeken die meer gericht zijn op ‘mindset’ dan op dieetregels. Een aangenaam boek voor de gestreste mens met zinnige adviezen ook als je geen overgewicht hebt.

De eerstvolgende Co-work day is op 6 februari. Farid Heinsius (van De Presentatiemaker) neemt je die ochtend mee in de do’s en dont’s van presenteren. Kom je ook? 

Mind Gym work-outs | Wouter de Jong
Het eerste boek, ‘Mindgym: sportschool voor je geest’ was al duidelijk: je moet niet de illusie koesteren alles te kunnen bereiken. Het accent dient eerder gelegd te worden op het trainen van de geest. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit leidt tot een ‘gelukkig brein’. ‘Mindgym work-outs’ wil hierbij een praktisch oefenboek zijn. Drie grote thema’s: Aandacht, Compassiekracht en Geluksvaardigheid worden aangeleerd tijdens een vier weken durende training, samen twaalf weken, waarbij de lezer zèlf kiest voor inhoud, ritme en moeilijkheidsgraad. De nadruk wordt gelegd op regelmaat en routine aan de hand van praktische, goed beschreven oefeningen en voorbeelden. De beginner kan kiezen voor de ‘light’ versie van een oefening om naadloos aan te sluiten bij de ‘medium’ of de ‘intens’ versie. Elke trainingsweek wordt afgesloten met een ‘logboek’ waarin de lezer persoonlijke ervaringen kan noteren. Audiotracks die als onontbeerlijk hulpmiddel de oefeningen begeleiden, kunnen gratis gedownload worden. Het handboek legt alles zeer helder en duidelijk uit, met no-nonsense commentaar.

Spark Joy | Marie Kondo
De Japanse Marie Kondo is de grondlegger van de KonMari-methode, de radicale opruimmethode waarmee ze wereldwijd bekend werd en die ze eerder beschreef in de bestseller ‘Opgeruimd!’. In deze nieuwe geïllustreerde gids vat ze de basisprincipes van haar methode nog eens samen. Het is simpel, er zijn maar twee stappen: weggooien en opbergen. Weggooien is de voorwaarde om te kunnen opruimen en dus de eerste stap. De titel is ontleend aan de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij alles wat je hebt: ‘does it spark joy?’ (‘geeft mij dit een blij gevoel?’). Als dat zo is, mag je het houden; zo niet, onmiddellijk weggooien. De spullen die deze toets doorstaan, moeten natuurlijk netjes worden opgeruimd. De praktische tips, de simpele principes en de originele vouw- en opbergmethodes die Kondo hier presenteert, maken dat een eenvoudige klus en het resultaat zal verhelderend zijn.

Minder moeten, meer leven | Annemiek Leclaire
De auteur (1969) is journaliste voor NRC, Vrij Nederland en Flow en schrijft ‘over het leven zelf’. Eerdere titels: ‘Andere ouders doen ook maar wat’ (2018) en ‘Rituelen van de liefde’ (1999). Dit boek is gebaseerd op een onlangs gepubliceerde serie columns in de NRC. Het thema is zeer actueel: bijna iedereen worstelt met hoge werkdruk, lange to-do lijstjes en de behoefte aan eigen tijd en rust. In twaalf hoofdstukken, die elk een column op zich zijn en prettig lezen, komen de belangrijkste onderwerpen aan de orde. De auteur haalt regelmatig info uit boeken en interviews aan. In klein bestek veel dieper voerende informatie, tips en vragen die het onderwerp van verschillende kanten belichten en de lezer aanzetten tot zelfreflectie. Het gaat bijvoorbeeld over keuzes maken: wat is belangrijk in jouw leven en wanneer heb je genoeg geld? En over de moed om authentiek en flexibel te zijn, focus en flow en de kunst van het niets doen. Herkenbaar en relativerend. Een fijn boek voor een breed publiek.

Ken jij deze boeken allemaal al? Of juist niet en wil je ze nu allemaal lezen? We zijn benieuwd dus laat het vooral weten!