Bijlezen op vakantie #3: populaire kookboeken

Het is zomer (en hoe) en voor velen betekent dat een paar weken lekker vakantie vieren. Of je nu thuisblijft of naar een verre bestemming reist: bijlezen tijdens de vakantie is altijd fijn. We besloten dan ook een serie blogs te schrijven met boekentips in verschillende categorieën. Vandaag deel 3: 5 populaire kookboeken die een aanrader zijn om deze vakantie te lezen. En misschien wel aanleiding geven om gelijk de keuken in te gaan…

Deze kookboeken zijn te leen bij de nieuwe bibliotheek en/of verkrijgbaar via Bol.com. Het is maar net wat je fijner vindt: lenen of kopen. En heb je onze boekentips in de categorieën management boeken en reisboeken al gezien? En natuurlijk kun je tijdens de vakantie snel up-to-date blijven met ZEPservice. Heb jij je al aangemeld? 

Boekentips #3: kookboeken

1. Kleine taartjes | Meike Schaling

Recepten voor het maken van mooie Franse taartjes met eenvoudig zanddeeg als basis. De auteur had een tolkvertaalbureau in Parijs, maar wilde patissier worden. Ze moest daarvoor een diploma halen: met taarten bakken en stage lopen in een sterrenrestaurant. Ze slaagde en na zes jaar in Parijs met een eigen Franse patisserie verhuisde ze naar Amsterdam. Begon daar haar Petit Gateau. Goed dat Amsterdam nu is voorzien van een patisserie, een mooie Franse verrijking. Het boek bevat één goed recept voor deeg: voor talloze variaties; een aanpasbaar recept voor crumbles en crèmes. Ook wordt uitgelegd hoe je praliné, soezenbeslag en tartelettes of minimini’s kunt maken. En daarnaast methoden om fruit te pocheren, te bakken of te karamelliseren. Voor ieder die iets speciaals wil presenteren, dat heerlijk en mooi is en er bovendien aantrekkelijk, beschaafd en bescheiden uitziet.

2. 5 ingrediënten: snel & simpel koken | Jamie Oliver

Kookboek van de wereldberoemde chef-kok Jamie Oliver. Uitgangspunt is het koken met vijf ingrediënten die bij elkaar passen. De bereidingstijd is hoogstens dertig minuten, en vaak nog korter omdat de oven of het fornuis de rest van het werk doet. In de inleiding wordt onder meer aandacht besteed aan de vijf ingrediënten-voorraadkast. Dan volgen de hoofdstukken Salades, Pasta, Eieren, Kip, Vis, Groenten, Rund, Varken, Lam, Rijst & noedels, en Zoetigheid. Per pagina één recept met daarbij een foto van de vijf ingrediënten. Op de pagina daarnaast een kleurenfoto van het resultaat. Per recept een opsomming van de ingrediënten, aantal eters, bereidingswijze, bereidingstijd en calorieën en voedingswaarden.

3. Koken met Shane: 40 recepten stap-voor-stap, voor kinderen en ouders | Shane Kluivert

De 11-jarige Shane Kluivert, zoon van van de bekende voetballer Patrick, is dol op koken. Bekend van zijn filmpjes op Instagram en YouTube heeft Shane nu ook, in samenwerking met Sabine Koning, een eigen kookboek gemaakt. En wat voor één: mooi strak en kleurrijk vormgegeven met veertig recepten voor ‘gerechtjes’, zoals hij ze zelf in zijn voorwoord noemt. Onderverdeeld in Ontbijt, Snacks, Voor de hele familie, Zoet en 3X (variaties) heeft Shane allerlei lekkers gemaakt. Van cupcakes tot broodpizza en van zijn Kip Katsu tot Melanzane à la papa. Hij maakt ook graag mayonaise, smoothies, soep en aardappelpuree. Elk recept is op dezelfde wijze opgebouwd, voorzien van informatie over o.a. aantal personen, bereidingstijd, ingrediënten per onderdeel, korte aanwijzingen en steeds duidelijke en genummerde stap-voor-stap foto’s. Het koken lijkt een ‘eitje’! Per verkocht boek is € 1,- voor de Stichting Dierenlot. Voor kookliefhebbers en lekkerbekken vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

4. Laura’s Bakery bakboek | Laura Kieft

Laura Kieft, bekend van haar populaire bakblog ‘Laura’s Bakery’ heeft een tweede bakboek uitgebracht met meer dan 70 recepten voor taarten, cakes, koekjes, klein gebak, desserts maar ook hartige borrelhapjes die zij allemaal zelf heeft gefotografeerd. Haar eerste boek (‘Laura’s bakery basisbakboek’*) bevatte basisreceptuur, nu gaat ze een stapje verder. De hoofdstukindeling: Tips en trucs, Taarten en cakes, Koekjes, Klein gebak, Desserts, Borrelhapjes, Vullingen en toppings. Het kookboek straalt rust uit, de fotografie is sober maar aantrekkelijk. De zeer gevarieerde recepten worden voorafgegaan door een inleiding, ingrediënten staan op volgorde van bereiden, aantal personen, keukengerei (vormen etc.) en telkens een bewaartip en gewone tip. Het boek nodigt uit om te gaan bakken.

5. Smokey Goodness 3: het bigger, better BBQ boek | Jord Althuizen

De eerste twee delen* van deze serie wonnen de ‘Kookboek van het Jaar’ awards 2016 en 2017. In deel 3 gaat Jord Althuizen op avontuur in Zuid-Afrika om te kijken wat ze daar op de braai leggen en uiteraard geeft hij daar de recepten van. Tegelijkertijd leert hij de BBQ’er een beetje Zuid-Afrikaans. Behalve simpele gerechten zijn er ook een paar heel chique die geschikt zijn voor een mooi diner. Daarnaast een aantal bijgerechten zoals sauzen en chutneys en ook de marinades zijn niet vergeten. Tussendoor staan de avonturen en verhalen over de reis en het land. Het is Jord wederom gelukt om barbecuerecepten te verzamelen die anders zijn dan de doorsnee hamburger en saté. Wie echt iets bijzonders op de grill wil maken en meer over Zuid-Afrika wil weten, heeft hier een mooi boek in handen. Ook de foto’s mogen er zijn. Dit derde boek past wat uiterlijk betreft bij de eerste twee delen. De inhoud is wezenlijk anders want de recepten zijn echt apart. Gemaakt met goed verkrijgbare ingrediënten.

Nu zijn we best benieuwd: welke kookboeken uit dit rijtje ken je al en welke wil je graag lezen? Laat het weten in een reactie

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren