Het filmhuis: een avondje uit in de nieuwe bibliotheek

Wist je dat er een filmhuis is in De nieuwe Bibliotheek? Nee? Dan raad ik je aan om toch echt een keer een film te komen kijken in onze intieme filmzaal!

Het filmhuis is al enige jaren gevestigd in De nieuwe Bibliotheek. Ik weet er veel van, want ik was er bijna vanaf het begin bij betrokken. Tot twee jaar terug was ik gastvrouw bij het filmhuis, wat ik met heel veel plezier deed. Inmiddels is deze taak volledig overgenomen door een grote poel van vaste vrijwilligers die je welkom heten bij de deur en die je kaartjes aannemen.

Het begin van het filmhuis

Het filmhuis is gevestigd in de nieuwe zaal. Deze is te vinden op de tweede etage bij het nieuwscafé. Het is een mooie zaal met plek voor 112 mensen. Er zijn ook een aantal rolstoelplaatsen en er is zelfs gedacht aan een dovenring voor slechthorenden. Niet alles was meteen perfect in ons kersverse filmhuis. Toen we net gestart waren, was de zaal nog in de vorm zoals het was toen het gebouw in 2010 geopend werd. Helaas was dit inclusief actief zittende stoelen. Dit hield in dat de stoelen van de zaal erg hard waren en vroegen om een actieve houding. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je als bezoeker naar een lezing komt luisteren, maar minder geschikt voor een avondje film kijken. Het leidde wel tot veel leuke gesprekken met bezoekers. Bezoekers van het eerste uur zullen zich nog wel herinneren dat we in die tijd kussentjes uitdeelden om de zit wat aangenamer te maken. In de zomerperiode deelden we daarbij soms ook dekentjes uit! Het klimaatsysteem van de bibliotheek draait in de zomer namelijk overuren als het warm is. Dit is echter een groot systeem, waardoor het ‘s avonds in de zaal nog wel eens wat kouder was dan nodig. Gelukkig konden we de bezoeker al snel verblijden met nieuwe lekker zittende stoelen. Ook werd er een extra maatregel genomen om het bezoek te vergemakkelijken. Er werd een leuning geplaatst aan de zijkant van de trap. In het donker van de zaal is dit zeker geen onnodige luxe gebleken!

Films toen en nu

Alle activiteiten en evenementen die net beginnen hebben een tijdje nodig om momentum te vangen. Zo ook ons filmhuis. In het eerste jaar kwam het nog wel eens voor dat er maar een tiental bezoekers in de zaal zat voor een film. Dit is inmiddels gelukkig al ver verleden tijd, anders had het filmhuis het niet kunnen overleven. Het filmhuis was toen nog niet zo bekend onder het Almeers publiek en trok daarom nog geen volle zalen. Een andere belemmering voor een stormloop was het feit dat we niet de eerste in de rij waren voor films. We mochten toen pas films draaien, wanneer deze al een bepaalde tijd uitgebracht waren. Zo gebeurde het dat de nieuwste films wél in Hilversum te zien waren, maar pas drie weken later in Almere. Voor de echte filmliefhebber is dat natuurlijk niet gewenst!

Inmiddels kan ik met enige trots vertellen dat we nu een goedlopend filmhuis hebben, waarin we de nieuwste films mogen draaien. En met succes! Het komt geregeld voor dat een film voor de avond is uitverkocht. Welke grote bioscoop kan dat nu nog zeggen? Het is daarom wel aan te raden dat wanneer je echt graag een film wil zien, je niet tot de avond zelf wacht met het kopen van je kaartjes. Het zou zo maar kunnen dat je mis grijpt.

Strippenkaart voor de veelgebruiker

Als gastvrouw merkte ik dat veel mensen regelmatig terug kwamen om een film te komen kijken. Juist voor deze mensen heeft de bibliotheek een filmstrippenkaart bedacht. Je kunt een filmstrippenkaart aanschaffen bij de klantenservicebalie en bent zo goedkoper uit zijn dan met losse filmkaartjes. Ideaal als je vaker of juist met meerdere personen naar de film gaat. Een kanttekening hierbij is wel dat je de filmkaartjes altijd bij de klantenservicebalie in de bibliotheek moet halen. Je kunt met de filmstrippenkaart niet online je kaartjes bestellen.

WIN!

Omdat we het leuk vinden om je kennis te laten maken met het filmhuis en onze filmzaal geven we twee vrijkaartjes weg voor een film naar keuze. Wat je daarvoor moet doen? In een reactie op Facebook laten weten waarom en met wie jij graag naar het filmhuis komt. Op 6 september maken we bekend wie de kaartjes gewonnen heeft.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de film die wij draaien? Neem dan een kijkje in de filmagenda op onze website en bestel meteen je kaartjes! De filmtijden zijn: dinsdag en vrijdag om 19.30 uur, woensdag om 10.00 uur en zaterdag om 13.00 uur.