Trick or Treat! Halloween een nieuwe traditie of pure commercie?

De winkels liggen op dit moment weer vol met griezelige spullen voor het aankomende Halloween. De meningen hierover zijn verdeeld. Veel mensen vinden het wel leuk en halen pompoenen en andere versieringen in huis. Anderen vinden het pure commercie vanuit de detailhandel. Nederland kent namelijk geen traditie van het vieren van Halloween zoals dat in de Verenigde Staten gebeurt.

Oorsprong Halloween

Halloween of All Hallows Eve wordt ieder jaar gevierd op 31 oktober. Op 1 november begint het Keltische nieuwe jaar (Samhain) en de kelten geloofden dat op oudjaarsdag (31 oktober dus) de zielen van alle overledenen van dat jaar terug naar aarde konden komen. De sluier tussen de wereld van de doden en onze wereld zou dan namelijk het dunst zijn. Er werden daarom die avond vuren aangestoken om de overledenen de weg terug te wijzen. Ook werd er eten bereid voor de overledenen. Het is niet vreemd dat de doden juist in die tijd van het jaar werden gevierd. Op 31 oktober was namelijk de oogst grotendeels binnen en beginnen de gewassen met afsterven. Tegelijk zijn alle zaden voor het nieuwe oogstjaar ook binnen, het is dus het einde van een cyclus en het begin van de volgende.

In 837 heeft paus Gregorius de 4e 1 november uitgeroepen tot katholieke gedenkdag; Allerheiligen. Waarschijnlijk is dit gedaan om tijdens de kerstening van Europa ook het heidense oudjaarsfeest over te nemen als Christelijke feestdag. De dag erna wordt ook Allerzielen gevierd. Uiteindelijk zijn de gebruiken van deze feestdagen met elkaar vermengd. Op Allerzielen gingen bedelaars langs de deuren om een gebed voor overledenen aan te bieden in ruil voor eten. In de Verenigde Staten is dit tijdens Halloween terug te zien. Kinderen gaan langs de deuren en roepen “Trick or Treat!?” waarbij bewoners de keuze krijgen om snoepgoed te geven of in de maling te worden genomen. Tijdens hun rondgang nemen de kinderen lampionnen mee, wat afgeleid kan zijn van de vuren die van oorsprong op Halloween ontstoken werden. Het thema dood is ook goed terug te vinden op Halloween. Schedels en Skeletten zijn alom vertegenwoordigd.

Soortgelijke feesten

Halloween is niet uniek in de wereld van tradities. Er zijn een aantal feesten die heel veel lijken op Halloween. Zo hebben wij in Nederland Sint Maarten, waarbij de kinderen ook langs de deuren gaan met lampionnen om snoep op te halen. Dit heeft echter weinig te maken met de doden. Het Mexicaanse Dia de Muertos heeft dat wel. Deze dag van de doden draait volledig om overleden familieleden. Deze familieleden komen op 1 november (kinderen) en 2 november (volwassenen) terug naar aarde om mee te feesten met de levenden. Er wordt veel eten gemaakt, waarbij de overleden de ziel van het voedsel tot zich kunnen nemen. Daarna wordt het voedsel door de familie gezamenlijk opgegeten, het zou dan toch geen voedingswaarde meer hebben. Dia de Muertos is een kleurrijk feest, waarbij veel versieringen van Skeletten en schedels worden neergezet in combinatie met kaarsen en andere lichtjes.

Halloween vieren in Nederland

In Nederland is het langs de deuren gaan met Halloween nog niet zo bekend en zal er ook niet veel snoep te halen zijn. Wil je Halloween wel vieren? Dan kun je natuurlijk altijd je eigen feestje maken en pompoen lampionnen maken. Heb je daar geen zin in? Dan kun je terecht bij een van de vele pretparken in Nederland. Velen hebben Halloween namelijk al helemaal omarmd als themafeest. Kijk maar eens op de website van Walibi of Toverland.

Wil je op de hoogte blijven van de vele activiteiten rondom Halloween? Voer dan de term ‘Halloween’ in als zoekvraag in ZEPservice. Sla de zoekvraag op en je volgt automatisch al het nieuws dat verschijnt over dit onderwerp.