De wondere wereld van Google analytics

Ik maak sieraden van edelsteen en verkoop deze via mijn webshop. Mijn webshop bestaat al vier of vijf  jaar. Afgelopen kerstvakantie besloot ik mijn omzet van de afgelopen jaren te analyseren. Daaruit bleek dat mijn omzet in 2018 was verdubbeld ten opzichte van 2017! Dat was natuurlijk een bijzonder heuglijke constatering. Tijd om te achterhalen hoe dat komt…

Google Analytics: wat kun je ermee?

Ik was gelijk benieuwd wat ik nog meer te weten kon komen rondom de webshop dus ik heb onlangs Google Analytics geïnstalleerd. En wow, wat leuk is het om te zien hoeveel bezoekers je per dag op je website, in mijn geval webshop, hebt en hoeveel procent daarvan iets gekocht heeft. Welke pagina’s worden het beste bezocht en hoe lang blijft een bezoeker gemiddeld in mijn webshop?

Ik ben meteen enthousiast geworden en heb verschillende verbeteringen in de webshop doorgevoerd, zoals het optimaliseren van de zoekmogelijkheden. Je kunt nu op kleur van de edelstenen zoeken of op chakra, wat iets zegt over de werking van de edelsteen. Het wordt natuurlijk nog veel leuker als ik binnenkort ga adverteren en vervolgens de resultaten daarvan terugzie. Of mijn volgende nieuwsbrief uitstuur en afwacht wat de resultaten daarvan zijn.

Het is ook mogelijk om gebeurtenissen te meten: ergens op klikken of het downloaden van een bestand (een gratis weggever bijvoorbeeld). Je kan ook doelen stellen, en mogelijke tactieken bedenken en uitvoeren om die te behalen. Zoals de tijd die mensen doorbrengen in jouw webshop verlengen… wat hopelijk leidt tot weer een hogere conversie.

Erg leerzaam allemaal, maar je bent er wel wat tijd mee kwijt. Mijn analytische hart gaat er sneller van kloppen, ik word blij van nieuwe dingen leren en proberen. Tot in de kleine uurtjes ben ik bezig van alles uit te zoeken. Ik wil ook altijd alles zelf kunnen, het kunnen veranderen, aanpassen, maar dan moet je het eerst begrijpen.

Het mooiste is als je al jouw informatie kan afzetten tegen een gemiddelde binnen jouw branche. Dan weet je pas echt of je het goed doet of niet. Ik ga eerst aan de slag met wat langer de aantallen bijhouden, en dan kijken wat de veranderingen per week, of zelfs per dag van de week zijn. Ik vermaak me wel voorlopig!