Flatlay all day #fotografietip

Tegenwoordig zie je veel flatlay foto’s. Vooral op Instagram zie je ze regelmatig voorbijkomen. De hashtag #flaylays heeft zelfs 1,1 miljoen berichten. Ze zijn populair, omdat je meerdere onderwerpen kunt zien en je kunt lekker creatief zijn met kleuren en compositie. Flatlays kun je gebruiken bij horeca, fashion, bloemen, boeken etc. Als food fotografe gebruik ik ze ook regelmatig. Wanneer ik een fotoshoot heb voor een horeca-ondernemer, maak ik een flatlay van verscheidene gerechten. Zo kunnen de gasten in één oogopslag zien, wat het restaurant op het menu aanbiedt. Lekker overzichtelijk dus. 

Maar wat is flatlay nu precies? Een flatlay is een foto die van bovenaf is genomen; vanuit 90 graden. Je maakt de foto van dat moment, zoals het eruit ziet. Of je stijlt de foto door je producten op een bepaalde plek te zetten. Bijvoorbeeld door een denkbeeldige vorm erbij te denken, zoals een vierkant. Dan plaats je één product in een hoek en vul je het midden aan met de rest van de producten. Deze orden je dan. Er zijn verschillende composities, die je kunt toepassen. Kies er één, die het beste bij jou past.

Stappenplan voor een flatlay

Zelf gebruik ik altijd een handig stappenplan. In 7 stappen kan jij ook een prachtige flatlay maken.

1. Bedenk een onderwerp. 

2. Zoek inspiratie. Ik gebruik vaak Pinterest of Instagram, maar ook de natuur of de omgeving waar ik op dat moment ben (de tuin, in huis etc). Ook uit boeken of tijdschriften kun je veel ideeën halen.

3. Zoek een mooie achtergrond. Bijvoorbeeld een tafel of de vloer.

4. Zoek props (accessoires), die je verhaal kunnen aanvullen.

5. Speel met je creativiteit en denk bijvoorbeeld aan kleur en structuur.

6. Zet het rooster van de camera van je smartphone aan via de instellingen van je telefoon. Je ziet in het midden een kruisje. Eén kruisje is goed, want dat betekent dat je de foto precies vanuit een standpunt van 90 graden maakt. Twee kruisjes betekent dat je je toestel nog een beetje gekanteld is. Check of jouw telefoon deze handige optie ook aanbiedt.

7. Wanneer alles klaarstaat, maak dan de foto.

Je kunt altijd een flatlay maken. Wanneer je aan het werk bent, kun je een flatlay maken van je laptop, telefoon, boeken etc. Of wanneer je op een terras bent, van jouw eten & drinken. Zelfs wanneer je gaat sporten, kun je je sportkleding op de grond leggen en een flatlay maken. Zoveel leuke mogelijkheden om mee aan de slag te gaan. Flatlay all day!

 

Meld je nu aan voor de ZEPservice nieuwsbrief