Schrijvers on Stage online met Sander Kollaard

Oscar Kocken spreekt in deze online editie van Schrijvers on Stage met de winnaar van de van de Libris Literatuur Prijs 2020, Sander Kollaard. Schrijvers on Stage is een samenwerking tussen literair genootschap Eindiglaagland en de nieuwe bibliotheek.

Sander Kollaard (1961) werd de verrassende winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020 met zijn roman Uit het leven van een hond. Het verhaal speelt zich af op een warme zomerse dag in Weesp, waar de auteur enkele jaren heeft gewoond totdat de liefde hem in 2006 naar Zweden deed verhuizen.

Uit het Libris juryrapport: “Het boek is groots in zijn eenvoud. Wij hebben gekozen voor een roman, die de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”

Kollaard beschrijft een ogenschijnlijk normale zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, een 57-jarige alleenstaande verpleegkundige. Henk hoort dat zijn hond Schurk ongeneeslijk ziek is en binnenkort zal sterven. De vrije zaterdag krijgt ineens een andere betekenis, wordt gekleurd door verlies, kwetsbaarheid, eenzaamheid en herinneringen. Maar er is ook doodgewoon geluk, liefde en een speelse blik op de toekomst.
Uit het leven van een hond is dus geen somber boek. Het verhaal is juist bemoedigend en sterkt de lezer. Een flinke dosis levenslust is de rode draad. Henk heeft namelijk een groot en benijdenswaardig talent: ‘Hij ziet in alles het goede, het schone en het ware’, zoals de filosofen wel zeggen. Henk beschouwt het als zijn opdracht door alle narigheid heen te kijken en te koesteren wat goed en waardevol is.
Kollaard raakte gesteld op zijn hoofdpersoon. Hij legt uit: “Zeker in deze donkere tijden laat Henk ons zien wat de moeite waard is. Een warm kloppend en doorbloed boek. Een boek over geluk.”

Eerder schreef Kollaard de veelgeprezen verhalenbundels Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (2012) en Levensberichten (2018). Zijn debuutroman Stadium IV werd in 2015 gekozen tot Boek van de Maand in De Wereld Draait Door.

Schrijvers on Stage is een samenwerking tussen de nieuwe bibliotheek en literair genootschap Eindiglaagland.

Wil je aanwezig zijn bij deze online editie van Schrijvers on Stage? Meld je dan uiterlijk dinsdag 15 september aan met een e-mail naar programmering@denieuwebibliotheek.nl. Vermeld in deze mail de naam van de activiteit en de datum. Je krijgt dan meer informatie en de Zoom-aanmeldlink retour.

Datum:17 september

Tijd:19.45 - 20.45 uur

Locatie:online