Schrijvers on Stage met Simone van der Vlugt

In de literaire talkshow Schrijvers on Stage praat Oscar Kocken met Simone van der Vlugt, thrillerschrijfster en auteur van de eind 2019 verschenen roman Schilderslief.

Simone van der Vlugt schrijft al sinds 1995. Kinder- en jeugdboeken, historische young adults, non-fictie, thrillers en historische romans voor volwassenen. Een breed, omvangrijk en veelbekroond oeuvre. Haar historische roman Schilderslief (2019) is het waargebeurde verhaal van Geertje Dircx, de derde vrouw in Rembrandts leven. Na acht jaar zet hij haar aan de kant voor het knappe dienstmeisje Hendrickje Stoffels. De gekwetste Geertje verzet zich hevig om te overleven, maar een simpele vrouw die strijd voert tegen een gezaghebbend man als Rembrandt? In de zeventiende eeuw onbestaanbaar en ongekend dapper. Emancipatie avant la lettre. Geertjes verzet is zinloos. Rembrandt brandmerkt haar als een krankzinnige en hoererende vrouw. Roddel, achterklap en verraad zijn haar deel. Na een brute arrestatie wordt ze veroordeeld tot twaalf jaar tuchthuis in het spinhuis in Gouda. Verguisd, vergeten en weggemoffeld in de geschiedenis. Immers, haar droeve lot past niet bij het imago van de grootse, nobele meester Rembrandt. Tót Van der Vlugt bij toeval op Geertje stuit en haar met Schilderslief eerherstel geeft. En hoe!

Schilderslief laat een andere kant van Rembrandt zien, nota bene in het bejubelde Rembrandtjaar. Een niet zo fraaie kant van een van onze meest toonaangevende kunstschilders. Het is even wennen, maar de feiten zijn nu eenmaal blootgelegd. En dan is er nog de kwestie van het verdwenen schilderij! Een door Rembrandt geschilderd portret van Geertje dat zij in haar testament aan ene Trijntje Beets schonk. Een bevlogen Van der Vlugt roept op onze verstofte zolders af te struinen, want het schilderij moet érgens zijn. Ben je trouwens benieuwd naar de aan zekerheid grenzende familieband tussen Trijntje Beets en Simone van der Vlugt? Kom dan naar de literaire avond van Schrijvers on Stage!

Kosten: leden € 7,- | niet-leden € 9,-

Kaarten: verkrijgbaar aan de klantenbalies in de nieuwe bibliotheek of direct via iDeal

Datum:29 januari

Tijd:19.45 - 21.45 uur

Locatie:de nieuwe bibliotheek