5 Tips voor een productieve dag

Een geweldige start van je dag zorgt er voor dat je enorm productief bent. Deze tips gebruik ik zelf steeds vaker en ik kan je verklappen; ze maken een wereld van verschil! In plaats van door je agenda geleid te worden bepaal jij jouw agenda. 

5 Tips voor een productieve dag

1. Allereerst, slaap niet met jouw telefoon naast je bed. Dan ben je ook niet geneigd om meteen op je telefoon te kijken bij het wakker worden voordat jouw eigen gedachten ruimte en aandacht hebben gekregen.

2. Kijk het eerste uur van je ochtend (en zo mogelijk langer) niet op je telefoon. Deze tijd is belangrijk voor jezelf en voor jouw dromen … Jouw dromen, verlangens en gedachtenspinsels zijn jouw aandacht waard, minstens het eerste uur van de dag (en liever langer!). Laat jouw pure mind niet meteen beïnvloed worden door mails, apps, social media en de agenda van anderen.

3. Laat je gedachten liever lekker afdwalen … droom er op los. Tijdens het douchen, het ontbijt, misschien tijdens een ochtendwandeling. Bedenk wat je wilt bereiken in jouw leven. Wat wil je vandaag bereiken? Welke stap ga je vandaag zetten om dichter bij die droom te komen? We vergissen ons vaak in hoeveel we kunnen bereiken door elke dag een concrete stap richting onze droom te zetten. Als je hier consequent in bent, boek je geweldige resultaten.

4. Schrijf jouw persoonlijke doel van vandaag op. Wat ga je vandaag doen om jouw droom te realiseren? Het hoeft maar een kleine stap te zijn. Bijvoorbeeld een contactpersoon opzoeken die je wilt benaderen, of een stappenplan maken. Deze stap ’s ochtends opschrijven maakt het concreet. Zo maak je een concrete afspraak met jezelf. En kun je achteraf zien of het je gelukt is deze stap daadwerkelijk te zetten.

5. Als laatste: bedenk hoe laat je vandaag stopt met werken. Bijvoorbeeld om 17:00 uur. Dit zorgt voor focus tijdens je werk en dat het belangrijkste gedaan is voor de afgesproken tijd. Door een eindtijd met jezelf af te spreken blijf je niet oeverloos doorwerken. Want wees eerlijk, wie is niet op z’n productiefst vlak voor een deadline? En zo heb je in de avond tijd over voor sport, ontspanning of een sociale activiteit met vrienden of familie.

Deze tips zijn geïnspireerd op de 5,4,3,2,1 rule van Mel Robbens. Het boek De 5secondenregel is verkrijgbaar in de bibliotheek en absoluut de moeite waard. Corina schreef er eerder al een blog over. In het bijbehorende 5 Second Journal kun je elke ochtend alle bovenstaande stappen opschrijven. Mel Robbins is een coach en motivational speaker. Haar adviezen zijn altijd onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

Banner blog ZEPservice-nieuwsbrief