Seats2Meet in de nieuwe bibliotheek

Serendipity kan vertaald worden als gelukkig toeval. Toevallige, maar gelukkige, ontmoetingen gebeuren ook wel eens in de bibliotheek. Mensen die elkaar al tijden niet hebben gezien en zich net hebben voorgenomen om te gaan bellen, zien elkaar plotseling staan tussen de boekenkasten. Een leerling die worstelt met het onderwerp van zijn werkstuk komt zijn leraar tegen en kan hem juist die ene vraag stellen waardoor hij het stuk af kan typen. En zo zijn er meer voorbeelden van Serendipiteit die erg goed uitkomen. Zou het nu niet fijn zijn als het vaker gebeurde dat je juist die ene persoon tegenkomt die je net nodig hebt?

Dat heb je vanaf nu zelf in de hand bij de nieuwe bibliotheek! In de bibliotheek zijn niet alleen medewerkers aanwezig met kennis van uiteenlopende zaken, maar zijn er ook bezoekers zelfstandig aan het werk aan diverse projecten. Wanneer al deze mensen hun kennis gaan delen, ontstaat er een uitgebreid netwerk waarin kennis heen en weer vloeit tussen de mensen en er nieuwe, creatieve ideeën kunnen ontstaan.

Seats2Meet in de nieuwe bibliotheek

Dit netwerk heeft een platform nodig om te kunnen functioneren en mensen met elkaar te verbinden. Dat kan door gebruik te maken van Seats2Meet (S2M). S2M is namelijk meer dan alleen een manier om een werkplek te reserveren. Het is een manier om kenbaar te maken welke kennis in huis is. Gebruikers loggen in wanneer zij een werkplek hebben gevonden en geven aan welke kennis en vaardigheden zij hebben.

In een traditionele Seats2Meet-omgeving zitten mensen bij elkaar die allemaal gebruik maken van het platform. In de bibliotheek is dit echter niet zo. Bezoekers kunnen in de hele bibliotheek terecht om een werkplek te gebruiken, waardoor zij veel vrijer zijn in het vinden van een geschikte plek dan bij een traditionele S2M-omgeving. Is het daardoor moeilijker om met elkaar in contact te komen? Nee, eigenlijk niet.

Wanneer bezoekers aan het werk gaan in de bibliotheek worden zij gestimuleerd om in te loggen op het S2M netwerk, hierdoor is het leggen van contact met elkaar heel gemakkelijk. Online kun je van elkaar zien welke kennis er in huis is en heb je een vraag over een bepaald werkveld? Dan spreek je simpelweg een persoon met die kennis aan via de chatfunctie op het Seats2Meet-platform. Is het mondeling duidelijker om uit te leggen? Dan spreek je met die persoon een plek af in bibliotheek waar je elkaar ontmoet. Zo makkelijk is het om kennis te delen.

En wat verwacht de bibliotheek terug voor deze faciliteit? Helemaal niets… of toch: we vinden het fijn als je je kennis deelt. Bezoek het nieuwscafé eens en ontvang een gratis kopje koffie (een koffiebon kun je ophalen bij de informatiebalie van de doorkijk wanneer je ingelogd bent op het S2M platform).