ZEPservice uitgelicht: Dutch Design Week

Ieder jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Aanstaande zaterdag, 21 oktober, start dit negendaagse event weer. Tijdens het grootste design evenement van Noord-Europa worden werk en concepten gepresenteerd van ruim 2.500 ontwerpers

Verspreid over zo’n honderd locaties in de stad Eindhoven zijn tentoonstellingen, lezingen, festiviteiten en netwerkbijeenkomsten bij te wonen. Er worden meer dan 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht. DDW onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst. Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Ieder jaar gaat er bijzondere aandacht uit naar werk en ontwikkeling van jong talent.

Dutch Design Week: de geschiedenis

De oorsprong van DDW ligt in 1998. In dat jaar organiseerde het Vormgeversoverleg (VOE) voor het eerst de Dag van het Ontwerp. Doel: ondernemers en ontwerpers met elkaar in contact brengen. Het evenement, dat jaarlijks plaatsvond in Eindhoven en met elke editie meer belangstelling trok, groeide algauw uit zijn jasje. De Dag van het Ontwerp werd vanaf 2002 de Week van het Ontwerp, om in 2005 te worden omgedoopt tot Dutch Design Week (DDW).

Negen dagen lang presenteert DDW op 110 locaties processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2500 designers. Kom je verwonderen, verbazen of vergapen. Stel jezelf nieuwe vragen, doe inspiratie op voor eigen antwoorden, en laat je overtuigen door de kracht van design. (Bron: www.ddw.nl)

ZEPservice uitgelicht: Dutch Design Week

In ZEPservice is al voldoende nieuws te vinden over de Dutch Design Week. Een kleine impressie:

1. Piet Hein Eek is druk bezig… maar is het op tijd voor DDW?
Het was voor Piet Hein Eek niet de bedoeling om heel groot uit te pakken dit jaar maar op de valreep blijkt het toch weer een race tegen de klok te gaan worden. “Wat we in gedachten hadden blijkt toch best wat om het lijf te hebben, zowel wat werk betreft – vandaar de onzekerheid over het welslagen van de plannen – als de impact ervan, want we moeten weer de hele showroom overhoop gooien om ruimte te bieden aan de nieuwe ideeën en producten.”

2. Avansmedewerker met zelf ontworpen caravan op Dutch Design Week
Vormgever en kampeerfan Yvon Zautsen, medewerker van de Academie voor Gezondheidszorg (AGZ), presenteert tijdens de Dutch Design Week haar nieuwste project: de ‘Grasshopper’. Alle onderdelen van de kleine, lichtgewicht caravan vervaardigde ze zelf.

3. Resultaten Residency Arita tijdens Dutch Design Week
Tijdens de Dutch Design week in Eindhoven, van 21 tot en met 29 oktober, worden de resultaten van de zes residenten die in 2016 en 2017 bij Residency Arita werkten, gepresenteerd in de tentoonstelling Arita: New Radicals. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Saga Prefecture en ontworpen door Scholten & Baijings.

4. Dutch Design Week is kassa
De herfst van het jaar is traditioneel de culturele zomer van Eindhoven. Te beginnen met de Dutch Design Week die komende zaterdag losbarst. Maar zo’n week vol design, wat levert dat de stad nou eigenlijk op?

5. DJ LeFtO op Dutch Design Week: ‘Ik ben geen jukebox, snaptewel?’
,,Ik stel mijn werk als kunstenaar voor aan publiek en dan is het fijn als ze me ‘begrijpen’. Dat is een soort gevoelskwestie die ik moeilijk onder woorden kan brengen.”

Wil je ook naar de Dutch Design Week? Sommige locaties zijn gratis te bezoeken, voor andere is een ticket nodig. Een standaard ticket kost online € 19,- >>>